Gotowanie

Domowy "wieśmak"

Składniki (na 5 porcji):

500g świeżo zmielonej wołowiny

5 średnich liści sałaty lodowej

10 plasterków pomidora

garść "piórek" cebuli

5 plastrów sera tostowego

3 (duże) łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy

 

Sposób wykonania:

Mięso doprawić solą, pieprzem i granulowaną cebulą. Podzielić na 100g porcje. Z każdej uformować "kulkę" która następnie umieścić pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej lub woreczka "śniadaniowego". Spłaszczyć lekko i wałkować na okrągły placek, większy od bułki (skurczy się w smażeniu). Tak uformowane burgery, zmrozić by nabrały formy. Ja zamrażam zawsze więcej "na zapas".

Przygotować sos - zmieszać musztardę z majonezem. Przygotować dwie patelnie. Na jednej podgrzać i przyrumienić przekrojone połówki bułek, na drugiej smażyć burgery (uwaga! zmrożone bedą bardzo pryskać na gorącym oleju) po kilka minut z każdej strony.

Na dolną część bułki układać: sałatę, mięso, ser, pomidor, cebulę, polać sosem, nakryć drugą częścią bułki.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl