Gotowanie

Sernik Oreo bez pieczenia

Składniki

składniki spodu:

135 g zmiksowanych ciasteczek (bez kremu - jego należy ściągnąć i odłożyć na bok)

65 g rozpuszczonego masła

składniki sernika:

1 kg sera twarogowego (tradycyjne polecam Piątnicę)

250 g cukru (myślę, że oryginalnie było go trochę za dużo)

6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku

8 łyżek zimnej wody

4 łyżki soku z cytryny

400 ml śmietany kremówki

około 130 g grubo posiekanych ciasteczek (tym razem z kremem)

 

 

Wykonanie

1. Zmielone lub rozkruszone ciastka połącz z rozpuszczonym masłem i wyklej nimi spód foremki (najlepiej na jej spód położyć papier do pieczenia). Wstaw foremkę do lodówki.

2. Do sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj cukier i wszystko razem zmiksuj. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej krótko (około 10 sekund) w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, tak by żelatyna stała się płynna.

3. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki masy twarogowej i dokładnie wymieszaj, teraz możesz ją dodać razem z sokiem z cytryny do masy twarogowej - całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj.

4. Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj.

5. Przełóż sernik na spód z ciastek i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.

6. Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki.

7. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja go posypałam zmiksowanymi ciasteczkami oraz udekorowałam kleksami z bitej śmietany oraz owocami.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl